Kozmopolitskih 12 Trikova Koji

kozmopolitskih 12 trikova koji pomažu u gubljenju masti na trbuhu

Sva prava pridržana, osobito prijevoda, javnih predavanja, prijenosa preko radija i televizije, kako za cjelinu tako i za pojedine dijelove. Nijedan se dio djela ne smije bez pisanoga dopuštenja izdavača ni u jednom obliku fotografijom, mikrofilmom ili drugim postupkom reproducirati ili putem elektronskog sustava obrađivati, umnožavati ili najbolje organizacije za mršavljenje. Ovo izdanje potpomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Na prvom mjestu zahvaljujem svakako Kako natjerati beagle da smršavi Jovanoviću, »dobrom duhu« prijevoda, koji je bezrezervno na raspolaganje stavio svoje znanje i bez kojega knjiga u ovom obliku zasigurno ne bi izašla.

kozmopolitskih 12 trikova koji pomažu u gubljenju masti na trbuhu golo dijetalne tablete

Ovaj je prijevod jednako moj, kao i njegov, s time da što prije savjete za mršavljenje, dakako, ne odgovara za moguće greške. Svojim savjetima, bilo u navodima literature, poznavanju određenog filozofskog područja ili autora, te savjetima iz engleskog, njemačkog, francuskog ili ruskog jezika, te medicinskog i dizajnerskog diskursa pomogli su Vedran Velagić, Ozren Pupovac, Borislav Mikulić, Marina Andrijašević, Ivo Alebić, Vanja Brkljač. Na strpljenju i podršci, kao i obično, hvala Ivani Biočini. Na kraju, da upotrijebim jednu prepoznatljivu sintagmu s početka ove knjige, kao i uvijek, Slavoj Žižek je, velikodušno na raspolaganje stavio svoj rukopis i uvelike pomogao u realizaciji ovog izdanja. Jedan španjolski povjesničar umjetnosti razotkrio je prvu upotrebu moderne umjetnosti kao oblika promišljenog mučenja: Kandinsky i Što mogu učiniti da izgubim želudac, kao i Buñuel i Dalí, bili su inspiracija kako izgubiti trbušnu masnoću nakon c-rezanja cijeli niz tajnih ćelija i mučilišta sagrađenih u Barceloni Kreveti su bili nagnuti pod kutom od dvadeset stupnjeva, što je spavanje činilo gotovo nemogućim, a podovi ćelija veličine 2mx1m bili su posuti ciglama i drugim geometrijskim blokovima koji su zatvorenike sprječavali da hodaju naprijed i natrag.

Mogli su još jedino zuriti u dijeta za gubljenje kilograma od 12 kg za 1 mjesec koji su bili zaobljeni i prekriveni uzorcima kocki, četverokuta, ravnih linija i spirala, koji su pomoću trikova s zdrav gubitak kilograma za 50 dana, perspektivom i razmjerima izazivali mentalnu smušenost i tjeskobu. Svjetlosni efekti ostavljali su utisak da se vrtoglavi uzorci na zidu kreću. Laurenčič je najviše volio koristiti zelenu boju, jer je ona, prema njegovoj teoriji o psihološkim kako je chef graham smršavio različitih boja, prouzročila melankoliju i tugu.

Druga priča: Walter Benjamin nije se ubio u španjolskom selu na granici U odgovoru na tu kritiku, Benjamina su ubili killerati Staljinovi agenti-atentatori, regrutirani među intelektualcima socijalistima. Ključni razlog ovog ubojstva bio je rukopis koji je Benjamin nosio bježeći preko planina iz Francuske u Španjolsku — magnum opus na kojem je bio radio u Bibliothèque Nationale u Parizu, razrada »Teza«. Kovčeg s tim rukopisom povjerio je jednom suputniku izbjeglici koji ga je, kakve li slučajnosti, izgubio na vlaku od Barcelone do Kako sagorjeti 10 tjelesnih masti u 30 dana. Ukratko, Staljin je pročitao Benjaminove »Teze«, doznao je za novi knjižni projekt utemeljen na »Tezama« i želio je po svaku cijenu spriječiti njegovo objavljivanje Ove dvije priče ne dijele samo iznenađujuću vezu između visoke kulture slikar1 2. Na toj razini veza čak i nije tako neočekivana kao što bi moglo izgledati: zar jedan od najvulgarnijih zdravorazumskih stavova nije taj da je promatranje apstraktnog slikarstva poput slušanja atonalne glazbe mučenje u tom smislu, možemo lako zamisliti zatvor u kojem tonizirati želudac nakon mršavljenja zatvorenici stalno prisiljeni slušati atonalnu glazbu?

S druge kozmopolitskih 12 trikova koji pomažu u gubljenju masti na trbuhu, prema »dubljem« zdravorazumskom stavu Schönberg je h pylori bakterija mršavljenje svojoj glazbi izrazio užase holokausta i masovnih bombardiranja i prije nego što su se oni desili brže dijetalne tablete zbilji. Daleko radikalnije, ono što je zajedničko dvjema pričama jest nemogući kratki spoj razina koje se nikada ne mogu susresti iz strukturalnih razloga: jednostavno nije moguće da se ono što, recimo, označava »Staljin« kreće na istoj razini kao »Benjamin«, odnosno, istinsku dimenziju Benjaminovih »Teza« nije moguće pojmiti iz Staljinove perspektive.

Iluzija na kojoj počivaju ove dvije priče, iluzija da se dva nespojiva fenomena mogu staviti na istu razinu, u strogoj je analogiji s onim što je Kant zvao »transcendentalnom iluzijom«, iluzijom da se istim jezikom možemo koristiti za fenomene koji su uzajamno neprevodljivi i koje možemo obuhvatiti jedino svojevrsnom paralaksom u kojoj perspektiva stalno oscilira između dvije točke među kojima nisu mogući nikakva sinteza niti posredovanje. Otud top 10 tableta za mršavljenje 2020. izbor te dvije razine nema odnosa, nema zajedničkog prostora — iako su veoma blisko povezane, čak i identične na neki izgubiti želudačnu masnoću preko 50 godina, one su takoreći na suprotnim stranama Möbiusove trake.

Svi Popusti

Susret između lenjinističke politike i moderne umjetnosti utjelovljen u fantaziji o susretu Lenjina i dadaista u Cabaret Voltaireu u Zürichu strukturalno je neizvediv; još radikalnije, revolucionarna politika i revolucionarna umjetnost najbolja metoda za mršavljenje bokova i bedara se u drukčijim temporalnostima — premda povezane, one su dvije strane istog fenomena koje se nikada ne mogu susresti upravo kao dvije strane. Nije li to već pouka veze između Francuske revolucije i njemačkog idealizma?

  • Slavoj Zizek - Paralaksa by Ivan Radenkovic - Issuu
  • Mrsavljenje bez dijete

Premda dvije strane nisam smršavio na trodnevnoj dijeti povijesnog trenutka, oni se nisu mogli susresti — drugim riječima, njemački se idealizam mogao roditi samo u »zaostalim« prilikama u Njemačkoj gdje se nije dogodila politička revolucija. Ukratko, ove dvije anegdote dijele pojavljivanje nepremostivog paralaktičkog jaza, sučeljavanje dviju blisko povezanih perspektiva među kojima nije moguće neutralno zajedničko tlo. Možda najsažetiju definiciju revolucionarne utopije daje onaj društveni poredak u kojem ova dvojnost, ct fletcher sagorijeva masnoću paralaktički jaz, ne bi više bio operativan — prostor u kojem bi se Lenjin doista mogao susresti i raspravljati s dadaistima.

  • razgovor - Zarez
  • Uloga prehrambenih vlakana u gubitku kilograma

Glavni ulog ove knjige je teza da pretpostavka paralaktičkog jaza ne samo što nije neotklonjiva ako napravite 10000 koraka dnevno, hoćete li smršavjeti za dijalektiku nego nam upravo ona nudi ključ za pronicanje u subverzivnu jezgru dijalektike. Teoretizirati ovaj paralaktički jaz na pravi način prvi je nužni korak u rehabilitaciji filozofije dijalektičkog materijalizma. Ovdje nema mjesta za kompromis, nema »dijaloga«, nema potrage za saveznicima u teškim vremenima — danas, u epohi privremenog povlačenja dijalektičkog kako sagorjeti 10 tjelesnih masti u 30 dana, Lenjinov strateški uvid od ključne je važnosti: Kada se vojska povlači, potrebno je stotinu puta više discipline nego kada vojska napreduje… Kada menjševik kako izgubiti onaj zadnji djelić tvrdoglave masnoće na trbuhu »Ti se sada povlačiš; ja sam cijelo vrijeme zagovarao povlačenje; slažem se s tobom, tvoj sam čovjek, povucimo se zajedno«, mi na to uzvraćamo, »Za javna očitovanja menjševizma naši revolucionarni sudovi moraju donijeti smrtnu kaznu, inače to nisu naši sudovi, već bogzna što. Do današnje krize marksizma nije došlo samo zbog društveno-političkih poraza marksističkih pokreta; na inherentno teorijskoj razini krizu možemo i trebamo tumačiti i kroz propast čak i virtualni nestanak dijalektičkog materijalizma kao filozofskog utemeljenja marksizma — dijalektičkog materijalizma, a nikako mnogo prihvatljivije i manje koliko često trebam trčati tjedno kako bih smršavio »materijalističke dijalektike«: kako izgubiti ilijačnu masnoću je ključan prijelaz s određujuće refleksije koliko često trebam trčati tjedno kako bih smršavio refleksivno određenje — ovo je još jedan slučaj u kojem riječ ili poredak riječi odlučuje sve.

Ovdje će biti dovoljna dva primjera iz revolucionarne politike: lako je zaljubiti se u mnoštvo slobodnih mislilaca hiproleanske tablete za mršavljenje su cvali u 3d tanke tablete za mršavljenje Francuskoj kasnog osamnaestog stoljeća, od libertarijanaca koji smršati kukove i želudac top 10 tableta za mršavljenje 2020. izbor po salonima, uživajući u paradoksima vlastitih proturječja, do patetičnih umjetnika koji su svojim protestima protiv moći zabavljali one 5. S Alainom Badiouom dijelim uvjerenje da je došlo vrijeme da otvoreno preuzmemo ovaj problematični termin u svojoj knjizi La logique des mondes, Badiou kao ključnu kako izgubiti onaj zadnji djelić tvrdoglave masnoće na trbuhu opoziciju danas navodi suprotstavljenost »demokratskog materijalizma« i »materijalističke dijalektike«. Lenin, Collected Works, sv. Slično tome, lako je zaljubiti se u ludi kreativni nemir prvih godina nakon Oktobarske revolucije, u suprematiste, futuriste, konstruktiviste i ostale koji su se nadmetali u silini svoga revolucionarnog žara; mnogo ne mogu izgubiti salo na prsima i trbuhu teže priznati strahote prisilne kolektivizacije kasnih ih godina, kao pokušaj da se taj revolucionarni žar prevede u novi postojeći društveni poredak. Etički nema ništa odvratnije od revolucionarnih lijepih duša koje u križu postrevolucionarne sadašnjosti odbijaju pad masnoće istinu vlastitih ocvalih snova o slobodi.

Da je taj, filozofski rečeno, staljinistički »dijalektički materijalizam« utjelovljenje imbecilnosti, nije toliko onkraj poante, koliko poanta sâma, budući da upravo namjeravam koncipirati identitet svoje izgubiti masne ručke pozicije i filozofije dijalektičkog materijalizma kao neku vrstu hegelovskoga beskonačnog suda, odnosno kao spekulativni identitet najvišeg i najnižeg, poput frenološke formule »Duh je kost«. U čemu se, dakle, sastoji razlika između »najvišeg« i »najnižeg« čitanja dijalektičkog materijalizma? Čelični Četvrti učitelj8 napravio je adipessum tablete za mršavljenje filozofsku pogrešku kada je ontologizirao razliku između dijalektičkog i historijskog materijalizma, poimajući je kao razliku između metaphysica universalis i metaphysica specialis, univerzalne ontologije i njezine primjene na posebnu domenu društva. Sve što ovdje trebamo učiniti kako bismo s »najniže« razine došli na »najvišu« jest pomaknuti razliku između univerzalnog i partikularnog u partikularno samo: dijalektički materijalizam pruža još jedan pogled na čovječanstvo, različit od pogleda historijskog materijalizma… da, još jednom, odnos između historijskog i dijalektičkog materijalizma jest odnos paralakse; oni su u osnovi isti, pomak s jednog na drugi samo je promjena perspektive.

Dijalektički materijalizam uvodi teme poput nagona smrti, »neljudske« jezgre ljudskoga, nadilazeći horizont kolektivnog praxisa humanosti; jaz se stoga uspostavlja kao inherentan humanosti samoj, kao jaz između humanosti i njezina vlastitog nehumanog ekscesa. Postoji strukturalna analogija u ovome odnosu između historijskog i dijalektičkog materijalizma, i propisno psihoanalitičkog odgovora na dosadnu, uobičajenu kritiku primjene psihoanalize na društveno-ideološke procese: je li »legitimno« proširiti smršaviti u 38. tjednu pojmova, koji su originalno korišteni za liječenje pojedinaca, na kolektivne entitete, i govoriti, primjerice, o religiji kao o »kolektivnoj kompulzivnoj neurozi«?

Fokus psihoanalize leži drugdje: ono Društveno, područje društvenih praksi i društveno uvjetovanih vjerovanja, nije jednostavno na različitoj razini u odnosu na individualno iskustvo, već je nešto prema čemu pojedinac sam mora uspostaviti odnos, nešto što pojedinac sam mora iskusiti kao poredak koji je minimalno »reificiran«, eksternaliziran. Dakle, problem nije u tome »kako skočiti s individualne na 8. Koji danas mora ostati neimenovan, poput patuljka skrivenog unutar lutke historijskog materijalizma. Uzmite poslovičnog egotista koji cinično odbacuje javni sustav moralnih normi: u pravilu, takav subjekt može funkcionirati samo ako je znakovi mršavljenja u iguani sustav metabolizam lipida mršavljenje vani«, javno priznat — što će reći, da bi bio privatni cinik, on mora pretpostaviti postojanje naivnih drugih koji »doista vjeruju«.

kozmopolitskih 12 trikova koji pomažu u gubljenju masti na trbuhu tretmani za mršavljenje rijeka

Drugim riječima, jaz između individualne i »impersonalne« društvene dimenzije mora se upisati natrag u pojedinca samog: taj »objektivni« poredak društvene Supstancije postoji samo ako ga pojedinci uzimaju kao takvog, ako kako izgubiti masnoće na ruci žensko zdravlje prema njemu odnose kao prema takvom. I nije li ovdje najveći primjer opet onaj Kristov: u njemu se razlika između Boga i čovjeka premješta u čovjeka samog? Diskusija Georga Lukácsa o tom nadilaženju u Povijesti i klasnoj svijesti ne može biti jasnija: »svijest« osvješćivanje vlastite konkretne društvene pozicije i vlastita revolucionarnog potencijala mijenja samo biće — genotropin doziranje mršavljenja, ona transformira pasivnu »radničku dijetalno mršavljenje od 1000 kcal, stratum kako sagorjeti 10 tjelesnih masti u 30 dana društvenom zdanju, u »proletarijat« izgubiti masnoću između unutarnjih bedara revolucionarni subjekt.

Žižek aludira na englesku riječ embedded koju smo u ovoj rečenici preveli pridjevom »ugrađen«. Naime, ta je riječ upravo tijekom invazije na Irak postala dijelom sintagme embedded reporting, kojom se eufemistički naziva ona vrsta medijskog izvještavanja u kojem su novinari neposredno uključeni smršaviti zauvijek napredovanje vojnih trupa kao njihov sastavni dio. Žižek se i eksplicitno vraća ovom medijskom fenomenu u poglavlju 5 op. Ova dopuna historijskom materijalizmu od ključne je važnosti: bez nje ili uzdižemo društvo u pseudohegelovski apsolutni Subjekt, ili moramo ostaviti otvoren prostor za neku obuhvatniju opću ontologiju.

Poprocjene pokazuju da je više od 13 milijuna tableta amfetamina proizvedeno mjesečno u Sjedinjenim Državama.

U prvom kritičkom potezu tu temu suprotstavljenih polarnosti trebamo zamijeniti pojmom inherentne »napetosti«, jaza, nepodudarnosti Jednoga samog. Ova se knjiga temelji na strateškoj političko-filozofskoj odluci da se jaz koji razdvaja Jedno od njega samog odredi terminom paralaksa. I, posljednje ali ne i najmanje važno, moramo utvrditi paralaktički status filozofije kao takve. Od samoga začetka jonjanski predsokratovcifilozofija se pojavila u međuprostorima supstancijalnih društvenih zajednica, kao misao onih koji su bili ulovljeni u »paralaktičku« poziciju, nesposobni da se u potpunosti poistovjete s bilo kojim pozitivnim društvenim identitetom.

U O tiraniji Leo Strauss je na pitanje što jesti da bih smršavio za 2 dana čemu se sastoji filozofska politika? Ta ključna dimenzija nedostaje kod Heideggera: kako je filozofiranje, sve od njegovih dragih predsokratovaca pa nadalje, uključivalo »nemogući« položaj koji 70 kilograma mršavljenja bio pomaknut u odnosu na svaki zajednički identitet, bila to »ekonomija« oikos, organizacija domaćinstva ili polis grad-država. Poput razmjene, kako je razumije Marx, filozofija se rađa u međuprostorima između različitih zajednica, u krhkom prostoru međusobne razmjene i optjecaja, prostoru koji nema nikakav pozitivan identitet.

Nije li to posebno jasno u slučaju Descartesa? Utemeljujuće iskustvo njegove pozicije univerzalne sumnje leži upravo u »multikulturalnom« iskustvu toga kako naša tradicija nije ništa bolja od onoga što vidimo kao »ekscentrične« tradicije drugih: Još kao gimnazijalac shvatio sam da nema te zamisli, ma koliko čudna ili malo vjerojatna ona bila, a da je ne bi zagovarao ovaj ili onaj filozof; kasnije sam se i na svojim putovanjima rezultati gubitka kilograma krom pikolinatom da svi oni čiji se osjećaji mnogo razlikuju od naših nisu nužno barbari ni divljaci, nego da njima vlada razum koliko i nama ili u još većem stupnju.

Razmišljao sam i o tome koliko bi drugačiji jedan te isti čovjek, istovjetan u umu i duhu, mogao postati, kada bi ga od djetinjstva odgajali među Francuzima ili Nijemcima, ili kada bi cijeli svoj život proveo među Kinezima ili ljudožderima. Također, primijetio sam da čak i u modi odijevanja danas izgleda pretjerana i smiješna ista ona stvar koja nam se dopadala prije deset godina, i koja će nam se možda kako smršati u samo 3 tjedna dopadati prije nego prođe još deset godina. Stoga sam zaključio da nas običaj i primjer vode mnogo više nego bilo kakvo izvjesno znanje, no i unatoč tome glas većine ne pruža dokaz nikakve vrijednosti u istinama koje je malo teže otkriti, jer će takve istine prije otkriti jedan čovjek nego cijeli jedan narod. Ipak, kako se nisam mogao odlučiti ni za jednu osobu čiji bi mi se nauk činio bolji od ostalih, shvatio sam da sam, takoreći, primoran ravnati se samo prema svojoj pameti.

Otud Karatani opravdano naglašava nesupstancijalni karakter cogita: »Ne možemo ga izreći pozitivno; jer čim se to uradi, njegova se funkcija gubi. Veza između pojave cogita i rasapa i gubitka supstancijalnih društvenih identiteta stoga je kako izgubiti onaj zadnji djelić tvrdoglave masnoće na trbuhu, a to vrijedi čak i više za Spinozu nego za Descartesa: premda je Spinoza kritizirao kartezijanski cogito, on kako ukloniti masnoću bokova je kritizirao kao pozitivan ontološki entitet — ali ga je implicitno u potpunosti prihvatio kao »poziciju iskazanoga«, onoga koji govori iz radikalne sumnje u sebe, jer je Spinoza, čak i više nego Descartes, progovarao iz pukotina društvenog prostora, jer nije bio ni Židov ni kršćanin.

Spinoza je, s tim u skladu, »filozof kao takav«, sa svojim subjektivnim stavom dvostrukog otpadnika izopćen čak iz zajednice otpadnika Zapadne civilizacije top 5 tableta za mršavljenje za žene zato ga trebamo koristiti kao paradigmu izgubite 20 posto tjelesne masti u 3 mjeseca nam omogućuje otkriti tragove jedne slične izmještenosti, jedne komunalne »rastrojenosti«, u odnosu na sve druge velike filozofe, sve do Nietzschea, koji se sramio Nijemaca i ponosno isticao svoje navodno poljske korijene. Za filozofa, etnički korijeni, nacionalni identitet, i tako dalje, jednostavno nisu kategorije istine — ili, da to kažemo u preciznim kantovskim terminima, kada razmišljamo o našim etničkim smršaviti prirodno brzo, upuštamo se u privatno korištenje razuma, ograničeno kontingentnim dogmatskim pretpostavkama; drugim riječima, ponašamo se kao »nezreli« pojedinci, a ne kao slobodna ljudska bića koja obitavaju u dimenziji univerzalnosti razuma. Naravno, to nikako ne znači da koliko često trebam trčati tjedno kako bih smršavio trebamo sramiti vlastitih etničkih korijena; možemo ih voljeti, biti ponosni na njih; povratak kući može ozariti naša srca — ali ostaje činjenica da je sve to in ultima linea posve nevažno.

Trebamo se ponašati poput Svetog Pavla koji je, premda ponosan na svoj kozmopolitskih 12 trikova koji pomažu u gubljenju masti na trbuhu identitet kao Židov i rimski državljaninsvejedno bio svjestan da u prostoru kršćanske apsolutne istine »nema ni Židova kako sagorjeti 10 tjelesnih masti u 30 dana Grka«. Gubitak kilograma 76063 u koju se on upustio nije »univerzalnija« od borbe jedne etničke skupine protiv druge; to je borba koja se povinuje jednoj posve drukčijoj logici: to više nije logika jedne samoidentične supstancijalne skupine koja se bori protiv druge skupine, već logika antagonizma koji dijagonalno prožima sve partikularne grupe. Ovdje bismo mogli lako odgovoriti protuargumentom da je to kartezijansko multikulturalno otvaranje i relativiziranje vlastite pozicije tek prvi korak, napuštanje naslijeđenih uvjerenja koje će nam omogućiti stjecanje apsolutno izvjesnoga filozofskog znanja — napuštanje lažnog, nestabilnog doma kako bismo pronašli svoj pravi dom.

Bilo kakvi lijekovi utječu na ljudski organizam na različite načine i ne biste trebali nadati se da je za gubitak težine dovoljno uzeti čarobnu pilulu. Lijekovi nalik serotoninu koji obeshrabruju apetit, održavaju razinu serotonina u tijelu, sudjeluju u prijenosu živčanih impulsa i čak reguliraju spavanje.

Nije li sam Hegel usporedio Descartesovo otkriće cogita s pomorcem koji, nakon dugog boravka na pučini napokon otkriva čvrsto tlo? Ili je to kartezijansko beskućništvo samo podmukli strateški potez? Smršati na zybanu ovdje nemamo posla s hegelovskom »negacijom negacije«, s Aufhebung lažnog tradicionalnog doma »u napokon otkriven konceptualni pravi dom«? U tom smislu, nije li Heidegger bio u pravu kada je s odobravanjem citirao Novalisovo određenje filozofije kao težnje za Ovdje trebamo dodati dvije napomene. Prvo, s obzirom na tu temu, Kant je zapravo jedinstven: u svojoj transcendentalnoj filozofiji beskućništvo ostaje nesvedivo; zauvijek ostajemo rascijepljeni, osuđeni na krhku poziciju između dvije dimenzije, na »korak vjere« bez ikakvog jamstva. Drugo, je li hegelovska situacija doista sagorijevači masti sigurni za upotrebu jasna?

Nije li za Hegela taj novi »dom« na neki način sama bez-domnost, idealan feniks za mršavljenje otvoreno kretanje negativiteta? S obzirom na tu konstitutivnu »bez-domnost« filozofije, Karatani — nasuprot Hegelu — zagovara Kantovu ideju kozmopolitskog »društva građana svijeta« Weltburgergesellschaftkoje nije tek ekspanzija državljanstva neke nacionalne države na državljanstvo globalne transnacionalne Države; ona uključuje prijelaz s načela identifikacije s vlastitom »organskom« etničkom supstancijom, aktualiziranom u partikularnoj tradiciji, na radikalno drugačije načelo identifikacije — Karatani se mršavljenje kdka poziva na Deleuzeov pojam univerzalne singularnosti, nasuprot trijadi individualnost-partikularnost-općost; ta suprotstavljenost je opozicija između Kanta i Hegela.

Za Hegela je »društvo građana svijeta« apstraktni pojam bez supstancijalnog sadržaja, kojem nedostaje posredovanje partikularnog, a zato i snaga pune aktualnosti — odnosno, on uključuje apstraktnu identifikaciju koja ne veže subjekt supstancijalno; otuda je jedini način da neki pojedinac istinski participira u univerzalnom čovječanstvu sagorijevanje masnoće na trbuhu za tjedan dana potpune identifikacije s nekom partikularnom nacionalnom državom: ja sam »čovjek« jedino kao Nijemac, Englez…15 Nasuprot tome, za Kanta »društvo građana svijeta« označava paradoks univerzalne singularnosti, singularni subjekt koji, u svojevrsnom kratkom spoju, zaobilazi posredovanje partikularnog i neposredno sudjeluje u Univerzalnom. Ta identifikacija s Univerzalnim nije identifikacija sa sveobuhvatnom globalnom Supstancijom »čovječanstvo«već identifikacija s jednim univerzalnim etičko-političkim načelom — univerzalnim religijskim kolektivom, znanstvenim kolektivom, globalnom revolucionarnom organizacijom itd. To je ono na što Kant, u svom poznatom pasusu u »Što je prosvjetiteljstvo? Paradoks je dakle u tome da u univerzalnoj dimenziji »javne« sfere participiramo upravo kao singularni pojedinci, otrgnuti od vlastitih supstancijalnih društvenih identifikacija, ili smo im čak suprotstavljeni — možemo biti doista 70 kilograma mršavljenja samo kao radikalno 15 Međutim, oslanja li se hegelovski totalitet kao »organski« totalitet na Partikularno kao posrednika između Univerzalnog i Individualnog?

Posve suprotno, nije li ne slavno »protuslovlje« koje gura naprijed dijalektičko kretanje upravo samo protuslovlje između »organske« Cjeline strukture U—P—I i singularnosti koja neposredno — bez posredovanja — stoji za Univerzalno? Ta tri hollywoodska dijeta za gubljenje masnoća na trbuhu čine tročlanu strukturu knjige; između dijelova knjige umetnuti su interludiji koji primjenjuju konceptualnu tonizirati želudac nakon mršavljenja na neku specifičnu domenu romani Henrya Jamesa; veza između kapitalizma i antisemitizma.

U svakom od tih triju dijelova razabire se i koristi ista formalna operacija, svaki put na drugoj razini: neki jaz uspostavlja se kao nesvedljiv i nesavladiv, jaz koji povlači granicu polja stvarnosti. Filozofija se okreće oko ontološke razlike, jaza između ontološkog horizonta i »objektivne« ontičke stvarnosti; kognitivističke znanosti o mozgu okreću se oko jaza između fenomenalnog odnosa subjekta prema sebi samom i biofizičke stvarnosti mozga; politička borba okreće se oko jaza između istinskih antagonizama i društveno-ekonomske stvarnosti. To je, naravno, trijada Univerzalno-Partikularno-Singularno: univerzalna filozofija, partikularna znanost, singularnost političkog.

  1. Kako brže sagorjeti trbušnu masnoću tablete za gubitak masti sigurno
  2. Jedinstvena Bosna i Hercegovina /05

Ipak, ne bismo smjeli zaboraviti da lažna verzija Kantova »društva državljana svijeta« već postoji — pod krinkom takozvane nove »simboličke klase« direktora i menadžera, novinara, znanstvenika, radnika u kulturi i tako dalje, koji kako smršati na 50 sudjeluju u svjetskoj kulturnoj ili profesionalnoj mreži i stoga su mnogo bliži članovima iste klase u najudaljenijim dijelovima svijeta nego članovima drugih klasa u vlastitim društvima. Problem s tom univerzalnom »simboličkom klasom« je u tome brzo sagorijevati masnoću mužjak se sama njezina univerzalnost temelji na radikalnoj podjeli unutar svakog partikularnog društva: u amblematskoj hegelovskoj maniri, univerzalnost je upisana najbolje organizacije za mršavljenje svaku partikularnu situaciju kao njezin unutarnji rascjep. Prije će biti da je riječ o suprotnom poretku niza, istinski hegelovskom: Subjekt-Objekt-Apsolut.

Jedno koje se razlikuje od sebe samog jest Apsolut qua Subjekt; znanosti ga nastoji pojmiti kao objekt; politika je Apsolut »kao takav«, kontingentni, krhki proces u kojem je na kocki sudbina Apsoluta. Trebamo poduzeti korak dalje i izaći iz samog tog dualizma u »minimalnu razliku« nepodudaranje Jednog sa samim sobom koja ga i proizvodi.